Już w starożytnych czasach ludzie w pewnym zakresie umieli wykorzystywać śnieg oraz lód do ochładzania różnych rzeczy. Przechowywane w jaskiniach kawałki lodu czy śniegu pozwalały na to, aby przed długi okres czasu utrzymywać odpowiednio niską temperaturę. Innymi metodami na przechowywanie śniegu były dołki obłożone słomą, ten sposób z kolei preferowali mieszkańcy Rzymu.

egipt

Autor: Egypt Excursions Online
Źródło: http://www.flickr.com
W dawnych czasach powstawać również zaczęły pierwsze wersje chłodziarek. To właśnie w Indiach i Egipcie zaczęto wykorzystywać porowate naczynia, w których efekt chłodzenia uzyskiwano przez odparowanie części wody z nich. W 19 wieku chłodnictwo zaczęło się rozwijać w szybkim tempie, także z tego powodu, że został odkryty wpływ wyższej temperatury na rozwój grzybów i mikroorganizmów. (Ocieplenie poddasza) Chłodzące urządzenia zaczęto wykorzystywać do konserwowania i utrwalania jedzenia. Obecnie wykorzystuje się do tego wiele rozmaitych urządzeń, spośród których część z nich potrafi utrzymywać temperaturę nawet do -270 stopni.izolacje z pianki

klimatyzacja

Autor: Dick Thomas Johnson
Źródło: http://www.flickr.com
Po urządzenia chłodnicze sięgają różne dziedziny przemysłu. Chyba największym odbiorcą tego typu urządzeń jest przemysł spożywczy, gdyż dzięki ich zastosowaniu można zorganizować przechowywanie żywności przez pożądany okres czasu. Generalnie najczęściej urządzenia takie będzie się dzielić na zamrażarki i chłodziarki. Chłodziarki mają możliwość ustawienia zakresu temperatur od zera do kilku stopni, dzięki czemu żywność nie jest zamrożona, a równocześnie dzięki niskiej temperaturze nie powinna się psuć.

Istotnie fascynuje Cię rozpatrywana tematyka? Jeśli tak, to oprócz tego zobacz treść, którą odnajdziesz na podobnym portalu.

(Izolacja natryskowa) Z kolei zamrażarki posiadają możliwość osiągnięcia temperatury nawet do minus kilkudziesięciu stopni, tym sposobem pozwalając na przechowywanie żywności w stanie głębokiego zamrożenia. Wiele firm decyduje się także na wykonanie dużych chłodni w budynkach, będą to na przykład najróżniejsze firmy zajmującą się dystrybucją lub produkcją rozmaitej żywności. Przy tego typu obiektach bardzo istotne są porządne izolacje instalacji chłodniczych i właściwe wykonanie budynku, przez co cały obiekt będzie posiadał należyte parametry energetyczne.